Jdi na obsah Jdi na menu
 


2015 - BŘEZEN - Askifou-Anopoli-Agia Roumeli-Sfakia; ZÁŘÍ - Xyloskalo-Katsiveli-Mesa Soros-Trocharis-Agia Roumeli-Sfakia

Rubrika obsahuje zase dva příspěvky. První, z března, je trek, zaměřený na fotografování kytek. Začátek na planině Askifou (busem z Chanie) a pak po značené E4 přes planiny Tavri, Niátos a Trikoukia (všude sníh) na planinu Anopoli na místo Sellouda, a odtud už dolů k moři do Agia Roumeli. Po odpočinku návrat po E4 směr Marmara, roklí Aradhéna nahoru opět na planinu Anopoli, odtud zase pro změnu dolů k moři do turistické (a zatím zcela prázdné) destinace Loutro, a konečná ve Sfakii, odkud návrat busem do Chanie. Díky sněhu se napřed zdálo, že z fotografování kytek nebude nic moc, ale nakonec se mi podařilo vyfotit celkem tuším 25 kytek, které jsem do té doby nezvěčnil, včetně dalšího endemita - tulipánu Tulipa cretensis.

Zářijový pobyt jsem zahájil na planině Omalos (příjezd busem z Chanie), konkrétně na Xyloskalo, u vchodu do rokle Samária. Pokračoval jsem po E4 nahoru k chatě Kalerghi, do sedla Poria, pak "konečně" stoupání (stále E4) pod svahy Melindanou, sestup přes několik planinek na planinu Plakoseli. Další den pak pořád E4 na planinu Katsiveli, výstup na vrchol Svourichti a pak i Mesa Soros, přechod do sedla Rousiés, výstup směr Páchnes, ale před finálním výstupem odbočit a přes jedno údolí na vrchol Trocharis+oba vrcholy Thodori Korfí, sestup na silnici od Anopoli, sestup roklí Lagou na místo Ghonia, planina Anopoli, Sellouda, Agia Roumeli (tam asi 4denní odpočinek) a pak návrat po pobřežní větvi E4 přes pláž Agios Pavlos, Marmara, Loutro, pláž Glika Nero a rokli Ilingias do Sfakie. Zatímco jarní část byla hodně sněhová, tahle zářijová byla zase dost lijákovitá, chytil jsem celkem tři plus jeden den menších mírných přeháněk, a to je na září neobyčejně mnoho vody. Ale nechytlo mě to naštěstí na horách, to by bylo horší. Ačkoli jsem pobyt nesměroval k fotogrfování kytek, dokonce jsem nechal doma i makro-objektiv, tak jsem se setkal s dalším krétským endemitem - pryšcem Euphorbia rechingeri.

(Prosím o shovívavost fotky ze září budou, už se na nich začíná pracovat...:-) )
 

 

Rubriky

BŘEZEN

Příspěvků: 1

ZÁŘÍ

Příspěvků: 1