Jdi na obsah Jdi na menu
 


2012 - Therisso-Ornio-Lívada-Agio Pneuma-Katsiveli-Potámos-Zaranokefala-Sellouda, Sfakia-Anopolis-Skafídhia-Niátos-Askifou

Pobyt na Krétě v tomto roce (2012) sestával ze tří částí. První byl nádherný trek po horách, který začal už téměř klasicky v Therisso. Odtud jsem se dostal horskou silnicí do nitra hor a pak už to bylo necestou a bez pěšin po hřebeni nad oblastí Kolokithas, následoval výstup na Ornio, sestup na planinu Lívada, výstup na Agio Pneuma, pak zase dolů na Lívada a po E4, na které byly místy docela velké a silné zbytky sněhu, směr chata Katsiveli a planina Pirou, zde odbočit na jih na Petradhé a do údolí Potámos (odkud sestupuje k moři rokle Eligias, souběžná s mnohem známější Samárií). Z Potámos pak následoval sice dlouhý, ale skvělý trek po staré spojnici mezi Potámos a planinou Anopolis pod útesy hory Zaranokefala (s celoročním pramenem), který končí v osadě Agios Ioannis. Odtud je to jen pár km do místa Sellouda, odkud se již sestupuje k moři, přesněji na pobřežní větev E4 nad pláží Agios Pavlos. Po ní jsem pak šel do Agia Roumeli, kde je východ z rokle Samaria. Zde proběhla druhá část dovolené - pobyl jsem tu sedm nocí s menšími výlety po okolí, a pak se přesunul zase po pobřežní E4 na východ přes Marmaru, Loutro a pláž Glika Nero (Sweet Water Beach) do Chóra Sfakia, kde začala třetí část - výstup na planinu Anopolis po staré spojnici a odtud pak po horské silnici směr pramen Skarfídhakia a dál po "mule-track" nad Kalli Lakki a přes planinu Trikoukia na další planinu - Niátos. Zde (přesněji u chaty Tavri) jsem strávil dvě noci a po okolí dva dny vycházek a focení. A potom již následoval jen sestup na planinu Askifou a přesun do Chanie a na letiště.

 

 

Příspěvky

2012 Therisso-Kolokithas-Lívada-Katsiveli-Potámos-Agios Ioannis-Agia Roumeli-Sfakia-Anopolis-Askifou

25. 8. 2012

Dovolená 2012, konec května až první polovina června. Pobyt sestával ze třech částí - první byl asi pětidenní trek přes hory, druhá část byla sedmidenní pobytovka v Agia Roumeli a poslední dny pak byl další trek od pobřeží na planinu Askifou a pak přesun domů.