Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na počátku devadesátých let, když se konečně otevřely hranice, jsem byl 2x v Řecku. Původně jsme sice měli jet (v roce 1990) na dalmatské pobřeží někam poblíž Dubrovníku, ale někdy v únoru nám z Čedoku přišla informace, že zájezd se ruší pro naprostý nezájem; protože kdo mohl, ten vzal pas a hurá přes najednou otevřené hranice tam, kam se dřív moc nemohlo. Takže jsme z ničeho nic byli postaveni před problém co teď. Peníze naštěstí vrátili. Nějak víceméně náhodně někdo z nás "objevil" nabídku jiné cestovky (kterých se najednou objevila spousta) do Řecka. Busem, přes Maďarsko a Jugoslávii. Tak jsme tedy vyrazili - na dost hroznou, asi 29hodinovou cestu na poloostrov Chalkidiki, na jeho výběžek Kassandra. Se zásobami jídla a s následným pocitem, že nás cestovka dost obrala. Bylo to totiž se snídaní a jak jsme nějak zjistili, tak téměř veškerý snídaňový proviant - sýr, čaj, kafe, šunku, máslo - vezli z Prahy (nakoupený za koruny) a tam, v Řecku, kupovali "za valuty" jen pečivo a džus. Ale počítali si na snídani cenu tehdejších 5 DM - což bylo dohromady několik desítek korun a na tu dobu to byla pěkná zlodějna. Za rok jsme Řecko sice zopakovali, ale s jinou cestovkou a už úplně bez jídla; ale zase s dostatečnými zásobami  (jen tam proboha nic k jídlu nekupovat!!) a i s tou hroznou cestou - a tentokrát ještě hrůznější, protože trvala asi 36 hodin - bylo to ještě více na jih, na Peloponésos poblíž Nauplia. Tenhle výlet byl již co se týče cestovky docela v pořádku, viděli jsme Olympii, Epidauros, Korinth, Nauplio, Mykény a také jsme se stavili na den v Athénách, takže zážitků sousta. Ale již v té době jsem se zařekl, že s cestovkou už nikdy!! A pak jsem nějak "objevil" Krétu. Napřed články, obrázky, pak jsem si sehnal i nějaké průvodce a mapy, a čím dál tím víc mě to místo přitahovalo.  

No a potom přišla "skvělá" příležitost podívat se "tam" - na Krétu - ve vlastní režii a designu. Spolu s několika přáteli nás čekala oslava hodně kulatého výročí a tak jsem si řekl, že nejlíp by bylo to oslavit "výletem" na Krétu. Všichni se tak nějak rádi hejbáme, takže jsem to zorganizoval. Do posledních podrobností, včetně tištěného průvodce!! Třínedělní výlet s báglem na zádech - koupit jen letenky na charter, sebou spacák, stan, nějaké peníze, čínské polívky a tak. Nadšení z toho nápadu bylo velké, ale jen chvíli. Pak začali jeden po druhém odpadat až jsem zbyl jen já. Ale zatvrdil jsem se a rozhodl se, že pojedu - a třeba i sám! "Na just"! Na poslední chvíli se přidal (naštěstí) jeden kamarád (sice neslavil kulaté, ale to nevadilo) a tak jsme vyrazili. Protoulali jsme za 3 neděle celou Krétu, chodili jsme, koupali se, spali na plážích, přesouvali se busem, bylo to nádherné, ale nikde jsme si nic neprohlédli pořádně. Byl jsem ale nadšený a už jsem se chytil v Řecku - a na Krétě tuplem - drápkem. A to mi zůstalo do dneška. Jezdím tam prakticky každý rok a jednou někdy dokonce i 2x. Nevím, jestli nejsem o něco ochuzený, když jezdím vlastně pouze do Levka Ori - Bílých hor, ale já jsem tam spokojený. Zkombinuju nějaký trek v horách a lenošení u moře někde na jižním pobřeží a domů se vrátím s novou energií a připadá mi, že i s novou tělesnou schránkou: tak blahodárný účinek to tam na mě má!!

Jen 2x jsem při svém "řeckém dobrodružství" zaměnil Krétu za něco jiného. Jedna skvělá a zase třínedělní dovolená byla po ostrovech Kykládách - Théra (Santorini), Naxos, Folegandros, Amorgos. Měli jsme sice hrubou kostru kam a kde, ale celkově to bylo ve stylu "teď jsme tady, ale už nás to tu nebaví, zejtra se sebereme, půjdeme do přístavu a pojedeme jinam". A taky jsme to hned provedli - vydali se do příslušného přístavu, počkali na nějakou loď, která někam jela, a nasedli a pluli. Nemělo to chybu!! Jenže se taky jednou objevil nápad, že by se dalo vylézt i na bájný Olymp a tak se následná dovolená odbývala na řecké pevnině: Z Lithochoro na Olymp a zpět + týden na výběžku Sithonia poloostrova Chalkidiki. Bylo to časově i finančně výrazně méně náročné, ale nebyla to Kréta.....

A od těch časů už to tedy byl jen tento bájemi obestřený ostrov.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

All internet will be CRASHED with XEvil!?

(Mashawic, 12. 12. 2017 21:19)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

Dotaz k některým trasám

(Pavel Buršík, 15. 2. 2013 11:13)

Dobrý den. Mám několik dotazů. Jsem v oblasti docela znalý, ale na Vás samozřejmě nemám. Tedy: Jak dlouho Vám trval přechod Agia Roumeli - Sougia a lze se na této trase neztratit, při troše orientačních schopností? Dále: Na jak dlouho typujete výstup soutěskou Sfakiano na trase Sfakia - Kato Laki - Imbros? Domníváte se, že na konci března bude v nejvyšších partiích této trasy sníh (myslím pravidelný výskyt, konkrétně může být počasí jakékoliv) A vůbec, do jaké nadmořské výšky je možno v tomto období plánovat trasu? Můžete mi dodporučit či nedoporučit výstup soutěskou Arádena v úseku od mostu směrem vzhůru (kam až?) Lze udělat výlet Agia Roumeli - Domata (přes kopec) pohodlně v jednom dni tam i zpět? Budu moc rád za odpověďi, pokud víte. 83bursikp()gmail.com

Samária

(autor, 18. 8. 2008 7:32)

Průchod soutěskou Samária je bezesporu fyzicky poměrně náročný "výlet", ale soutěska sama a na ni navazující dopravní obsluha (autobusy, trajekty), stánky se suvenýry a občerstvovací stanice se staly místem takřka průmyslové výroby peněz. Že jedete s cestovkou a navšívíte Samárii - to není nic překvapujícího, takřka všechny cestovky, které své klienty vozí na Krétu, je taky vozí do zmíněné soutěsky. Od jejího ranní otevření do odpoledního uzavření se v tomto ročním období dolů po schodech a pak i dnem ůdolí valí nekončící dav hlučících návštěvníků, kteří se pak - celí zmožení a zaprášení po pro většinu z nich nezvyklé činnosti, totiž chůzi po nerovné a kamenité, neasfaltové cestě - často jen dopotácí do přímořské Agia Roumeli. Odtud pak prvním trajektem odjíždějí - s půchýři a odřenýma patama - na místa, kde již na ně čekají pohodlné autobusy (Sougia nebo Chóra Sfakia), aby je po tomto pro většinu z nich jednorázovém fyzickém vzepětí dopravily do jejich bezpečných a pohodlných destinací s plážemi a klidnější zábavou. Podle toho to taky v soutězce vypadá. Naštěstí jsou na Krétě i mnohé jiné rokle, kde se člověk může pokochat velmi podobnými pohledy a zážitky a scenériemi (jaké jsou "k vidění" v poněkud zprofanované Samárii), může si je opravdu v klidu užít a vychutnat a nebýt přitom posouván nekončícím davem hlučících turistů a když tam přecejen někdy někoho potká, rozhodně to není o tom, že by už zdálky bylo setkání ohlašováno patřičným lomozem a kraválem. Lidé, kteří se vydají to TAKOVÝCH místa mají úplně jiný vztah k přírodě, než samárijské davy. Myslím si, že celá oblast soutěsky, která je jediným Národním parkem Kréty, nyní už zcela postrádá to, kvůli čemu se národní parky ve světě zřizují - totiž klid pro přírodu. Aby bylo jasno, rozhodně nejsem proti hermetickému uzavření vyhlášených národních parků a jiných silně chráněných území, ale co je moc to je moc, v Samárii by se množství procházejících turistů mělo razantně omezit, aby vůbec mělo ještě smysl zde mluvit o národním parku. Petr

Re: Samária

(Petra, 12. 3. 2012 19:40)

Dobrý den,na Krétě jsem byla poprvé a zatím naposled před čtyřmi roky v květnu a je pravda,že byl v Samarii dost velký nával.I průvodkyně při zpáteční cestě říkala,že se s tím ještě nesetkala.Přesto jsem byla nadšená a byl to z celé dovolené nejkrásnější zážitek.Letos se tam chystáme znovu a chtěli bychom projít i jiné soutěsky např.Aradenu,Imbros a Eligias.Prý tato posledně zmiňovaná vede souběžně se Samárií a skoro nikdo o ní neví.Nevíte,prosím,nějaké zajímavosti a také jak se k ní dostat a jak potom zpátky.Děkuji za odpověď.Petra

Re: Re: Samária

(administrator, 13. 3. 2012 9:12)

Dobrý den, Petro, máte zdánlivě poměrně jednoduchou otázku, ale odpověď na ni je tak široká, že si nejsem jistý, zda na ni lze vůbec použít toto místo pro (většinou jen kratší) komentáře. Asi lepší by bylo, pokud byste mi poslala nějaký mailový kontakt - v mailu lze napsat i něco obsažnějšího.

Zkusil jsem Vám sem napsat velmi stručně něco o místech, na která se mě ptáte, ale mám pravdu - i ta nejstručnější odpověď (aby to ještě mělo smysl) byla příliš dlouhá a správa webu tak dlouhý komentář nepřipustí.

Omlouvám se tedy a znovu Vám nabízím podrobnější kontakt přes naše emaily.

Můj email najdete v rubrice "Kontaktní údaje".

Hezký den.
Administrator

omluva

(Autor, 14. 9. 2008 22:39)

Přátelé, omlouvám se všem návštěvníkům těchto stránek za osobu (viz níže), která se zřejmě rozhodla se ve zdejších komentářích realizovat. Její "příspěvky" nejsou komentáře, ale - jak se můžete sami přesvědčit - jsou to plky, které nemají hlavu ani patu a na to, co se tam píše, asi není nikdo z vás zvědavý. Pokoušel jsem se využít nabízené možnosti a IP adresu, ze které toto chodí, zablokovat, ale tvůrci stráněk by se asi měli zabmyslet: nějak to nejde. No snad to přežijete, například poslední příspěvek svědčí jak svojí gramatikou tak i stylem a obsahem o ne příliš vysoké duševní úrovni přispěvatelky, tak mě snad s ní nebudete nijak spojovat. Díky.

Řecko

(Ivana Panchártková, 14. 9. 2008 20:14)

A co já vím tak se to pohoří na Krétě nazývá Lefkas Ori ( Bílé hory ). Lefkas - bílé
Ori - hory

Řecko

(Ivana Panchártková, 27. 8. 2008 15:07)

Přištý rok v létě se chystam opět na Krétu. A mám cíl projít si soutězku Samárii. V roce 2010 bych chtěla ject znovu do Řecka na polostrov Evia. Ale to uvidím co bude dál.

Kréta

(Ivana Panchártková, 15. 8. 2008 15:32)

V roce 2009 se opět chystám na Krétu a chci projít soutězku Ssmárii. Tak se na ten pochod přpravuji. A už zacínám nabírat fyzicku. Zase by bylo o čem psát. Na Krétu poletím s cestovni kančeláří.

Kréta

(Ivana Panchártková, 12. 8. 2008 14:48)

Na Krétě vznikla první civilzace. A je to samotná Kréta byla milovaná řeckýmí bohy. Opět je to Kréta kam Zeus unesl princeznu Evropu na její počest je pojmenován náš kontinet. A je to taky rodiště malíře zvaného El Greco. Hlavně jsou k vidění pamatky, město Chania a Lefkas Ori ( Bílé hory ).

řecko-kréta

(autor, 11. 8. 2008 9:20)

Ahoj Ivano. Víš s tím rizikem - je to o zkušenostech, životním stylu a tak vůbec. Já rozhodně nezatracuju lidi, kteří se rozhodnou využít služeb cestovek a jejich delegátů!! Ale prostě - já osobně mám rád volnost, nemít něco buď naplánované anebo zaplacené a tedy být určitým způsoben "nucen" to zaplacené pak využívat aby se "to" amortizovalo....V těch horách - on to zase tak velký risk není; když je člověk pozná, uvidí, že jednak nejsou zase tak moc rozsáhlé, pak taky ví co může čekat, a když dostatečně zná i sebe a je soudný ke svým schopnostem, tak ví, co si může dovolit. Samozřejmě i tak se může něco stát, jenže to se ti může přihodit i v "civilizaci"....Pravdu máš v tom, že jít tam do hor sám, jak to poslední dobou praktikuju já, tím se riziko velmi zvyšuje a já si to plně uvědomuju. Stačil by nějaký větší výron po škobrtnutí na kameni (které tam jsou všude) když jde člověk terénem a ne po cestě - a bylo by "vymalováno". Ale právě v tom je kousek adrenalinu a to já rád. A ruku na srdce - píšeš mj. "..viděla jsem Levka Ori..." - no, asi z autobusu, který tě vezl ke vchodu do rokle Samaria, ale nemyslím si, že byste třeba s tím delegátem-průvodcem prošli Levka Ori od západu na východ po značené trase E4 (o cestách po necestách ani nemluvě - to teprve potom se dá říct, že člověk ty hory viděl opravdu zblízka!!). Chodí tudy (po E4)víc lidí, ale málokdy větší skupiny; tak do 5 ks většinou. Je to s nejméně dvěmi, ale spíše se třemi nocemi, strávenými na horách...a risk v tom opravdu je celkem malý...
Hezký den
Petr

Řecko

(Ivana Panchártková, 3. 8. 2008 13:34)

Ten delegát se jmenoval Dalibor Ploutsis je skvělý. A nikdy na něj nezapoměnu. Na to abych projela celé Řecko abych na to měla 5 životu. Protože Řecko je pevnina plus 2000 ostrovů. A ještě by mi to nestačilo. A furt by bylo o čem psát.

Řecko

(Ivana Panchártková, 3. 8. 2008 12:02)

Já byh asi takhle sama nerizkovala z batohem na zadech. A jela byh cestovkou ktera se specializuje na Řecko. S cestovkou jezdím od tý doby kdy se otevřely hranice na zapad. Letos jsem byla s ck z Liberce na Krétě. A bylo to fakt skvelý. Videla jsem jak Levka Ori ( Bílé hory ), město Chania a nejkrasnější plaže Kréty. Delegát byl skvelý a ve všem poradil.

odpověď

(autor, 17. 7. 2008 15:01)

Ahoj, nedá mi to a musím tochu reagovat na předchozí komentář. Nějak nevím, že bych psal, že na Krétě je draho, ale klidně je to možné, už jsem tu tohonapsal tolik, že ztrácím přehled. :-) Ale každopádně musím říct, že třeba ve srovnání - já nevím, třeba se Švýcerskem - tak draho rozhodně není, ale za prvé - ceny v nějakém supermarketu na okraji Iraklia jsou celkem znatelně nižší, než v menší sámošce, jiné je to ve srovnání s jiným městem (třeab Chania) a tak vůbec. A při přepočtu na Kč je to prostě dražší, než u nás. Ne moc ale je.
Petr

Kréta

(Ivana Panchártková, 15. 7. 2008 18:09)

Byla to Kréta milovaná bohy. Je to Kréta kam Zeus unesl princeznu Evropu. Po ní je pojmenovaní náš kontinent. Na Kréte je k vidění město Chania a Bílé hory, pamatky. Podle mě na Kréte draho není

Velký dík

(Dusan.Kadlec@seznam.cz, 6. 7. 2008 20:39)

Díky za krásné počtení a fotomateriál na Vašich stránkách,jezdím na Krétu od roku 94 a mám ji projetou od Falassarny po Vai a v posledních letech jsem se "usadil" na jižním pobřeží a každý rok se snažím objevit něco,co jsem dosud nenavšívil.Letos v srpnu letím opět a prosím o info ke dvěma místům,která mi nic neříkají a to Lissos a Phinix,která označujete jako antické památky.Když to vyjde,budu vděčný.
Moc zdravím a třeba někdy na Krétě naviděnou!D.Kadlec

dekuji za info

(lenka, 7. 2. 2008 10:05)

ahoj,trochu jsem patrala v noci na netu, misto spanku:)nasla jsem kontakty na pujčovny. co si myslis o kretskych silnicich?chce to asi 4x4. chci jet i do hor, nejake rokle a průsmyky, nebo vyjet na nej opustene skalnate utesy a tak, placateni se pod slunecnikem mne vubec nelaka. lenka.belanikova@centrum.cz

auto

(Petr (autor), 6. 2. 2008 21:46)

Ahoj Lenko, tak s tím tipem na auto ti nepomůžu.
:-(( Já se tam pohybuju buď autobusem anebo po svých. Auto jsem nikdy půjčené neměl. Ale znám spoustu lidí, kteří si tam auta půjčovali a neslyšel jsem, že by měli nějaký problém. Asi nejlepší by bylo - pokud jedeš s cestovkou - zaúkolovat delegáta, ať ti pomůže, anebo se zeptat v ubytovacím zařízení, kde budeš. Fakt si nemyslím, že by měl být problém.
P.S. Pokud bys chtěla nebo potřebovala další komunikaci, napiš mi sem do komentářů email. Mně se totiž nikde emailová adresa odesílatele komentáře neobjeví, takže můžu komunikovat jen takhle.
Petr

krasny fotky

(Lenka, 6. 2. 2008 20:39)

Ahoj, jedu toho roku na Kretu prvne a cim vic toho o tomhle ostrove ctu, nejak citim ze ne naposled. rada fotim, hodne krajinu, docela se tesim. chci toho hodne skouknout, asi to vsechno co mam v planu nestihnu, urcite budu potrebovat auto, tak trochu se obavam abych neneletela, muzete poradit nejakou overenou pujcovnu?

Kréta

(Petr (autor), 25. 12. 2007 10:02)

Ahoj Honzo, když tak čtu o tom, že jezdíte po Kértě jeepem - co takhle podívat se na jeden web v rubrice ODKAZY! Je to http://www.east-crete.net/gorges/ (abys to nemusel hledat). To by vás mohlo zajímat! Je to popis tak jednodenních nebo možná i kratších cest na málo osídleném, protože postupně vylidňovaném, východním konci ostrova. Dostat se na začátek "výletu" pěšky je dost často poměrně obtížné (dlouhé), proto je to pro mě samotného pasé, ale dojet někam jeepem, pak se někam projít, dost často asi ne moc zřetelnou cestou, ale zato údolím, ze kterého se nejde ztratit (:-)) .. to by se vám mohlo líbit!!
No a jinak - přeju hezký Vánoce a dobrý výlet na Krétu v příštím roce (když už jste se taky "chytli drápkem" jak píšeš). :-))
Petr