Jdi na obsah Jdi na menu
 


2005

31. 1. 2007

NE 28.08 – Přílet Thessaloniki 23:30, po odbavení noc na letišti

PO 29.08 – Ráno v 06:23 bus do Thessaloniki na bus terminál, tam hned další bus do Lithochoro (přes Katerini), zastávka na náměstíčku. Snídaně, převlečení do hiking oděvů, dvojkombinace (pivo + řecké kafe) v taverně na náměstí, doplnění vody do lahví z kohoutu v takové kašně, která je k dispozici tamtéž, nákup proviantu; kolem poledne na E4 směr Prionia údolím řeky Enipeus. Slušná cesta, s krásnými sceneriemi kolem, zpočátku po levém svahu (při pohledu k horám), ale po prvním dřevěném mostku přes boční přítok (u kterého jsme se trochu i koupali a umyli) se začíná po dalších dřevěných mostcích - celkem jich je asi 7) přecházet z jedné strany řeky (tady už potoka, ale krásného) na druhou; a neustále mírně nahoru-dolů. Přenocování asi 100 m pod konečnou na Prionii (1100 m; je zde jednoduchá chata, parkoviště, vede tam i nějaká prašná silnice, která tam končí, zavřené WC a dobrá voda z rourky v „napáječce“). Stan jsme nestavěli.

ÚT 30.08Prionia – doplnit vodu (cedule, že nahoře na chatě voda není, jen balená), stále vzhůru po po dobře udržované E4 směr chata Refuge A . Cesta udržovaná i pro mezky, nosící do chaty vodu a jiné zásoby. Občas se otevřely skvostné pohledy nahoru i dolů. Po poledni na místě, pivo, kafe, krátká procházka, večeře ve stráni nad chatou s obrovskými borovicemi, kamzíky a horou Profitis Ilias (2803 m) nad námi – uvnitř chaty ani na terase před chatou se totiž nesmí používat vařič ani jíst donesené jídlo, takže jsme museli poodejít. Bylo odtud vidět i zpět, údolím Enipeus k Lithochoro a až i k moři na Olymskou riviéru. Nocování na chatě (€ 10 za osobu na pokoji se 17 postelemi, ale bylo nás tam jen asi 5), bez vody, bez mytí, se suchým záchodem. (Taky možnost postavit si na vyhrazeném místě u chaty za € 4,50 stan.)

ST 31.08Refuge A, po ránu mraky, ale po snídani kolem 10:30 se konečně mraky (zpočátku dost hrozivé) zvedly a odpluly – začátek výstupu směr Olymp mohl začít (vlastně na hlavní a z celkem 7 vrcholů ten nejvyšší v masivu Olympu – na Mytikas, 2918 m). Šli jsme nalehko), bágly zůstaly na chatě; dobrá a celkem nenáročná cesta s nádhernými rozhledy až do sedla, kde odbočuje na západ cesta na Skolio (2911 m). Tady už je Mytikas jako na dlani. Pak poněkud obtížnější část (v případě mlhy, větru a deště možná až trochu nebezpečná – mokrý vápenec musí dost klouzat a traverzovaný svah je občas dost prudký, v závěru se musí občas použít při šplhání ruce). Na vrcholu dědek v tesilkách a spící pes – asi božský, i když na Kerbera nevypadal; to nás dostalo!! Byli asi z Refuge D, na druhé straně vrcholu je cesta kratší a snadnější. My tam teda byli taky. Odtud jsme šli dolů jinou cestou – východním žlebem – a i za pomoci rukou zase dolů na nádhernou pěšinu, která jde po vrstevnici. Okolem 14:30 zpět na chatě, kafe a pivo a sestup směr Prionia, nocování na jiném místě, o něco níže, ale na kempovém místě i s ohništěm, a tentokrát už i se stanem (vypadalo to i na déšť).

ČT 01.09 – Ráno opravdu deštík, po něm sestup stejnou cestou E4, pak v jednu chvíli i bouřka+liják – asi 1,5 hod zdržení pod převisem v rokli; v Lithochoro nákup proviantu a mapy, silnice (asi 5 – 6 km asfaltu) na východ směr kemp Plaka Lithochoro na pobřeží, příchod už za tmy, nocování zde. Cena € 5,00 za osobu + € 5,00 za stan.

PÁ 02.09 – Den v kempu, procházka, koupání, restaurace, nákup, nocování zde

SO 03.09 – Ráno kolem 7:00 bus směr Katarini, přestup na jiný bus na stejný terminál v Thessaloniki (jako při dopravě do Lithochoro), odtud MHD (info, kterou linku použít, lze získat na tomto terminálu) s přestupem na stanici, kde staví mnoho linek (je to spíš autobusové nádraží) u vlakového nádraží na jinou linku na jiný terminál pro Chalkidiki. Odtud bus do Neos Marmaras  na výběžku Sithonia poloostrova Chalkidiki. Gyros, nákup ploutví (za € 14,00), pochod po silnici směr jih (asi 10 km, únavná cesta, kolem odbočky na areál s kasinem - Porto Ceras) na malou oblázkovou pláž, kterou jsme pojmenovali „U chobotnice“ díky jedné, která tam ve vodě pod jedním kamenem bydlela. Pláž snad neměla chybu. Širokodaleko nikde nikdo. Vzdálený večerní koncert z amplionů hotelu asi 1,5 km daleko na kopci, ale do půlnoci skončili.

NE 04.09 – Pláž „U chobotnice“, koupání a potápění, večer už bez koncertu; kamarád udělal vycházku ke kempu (nějaký ten km) pro vodu

PO 05.09 – Pláž „U chobotnice“, koupání a potápění, sběr kamínků a pořádání jejich výstavky, večer bez koncertu, úžasný klid

ÚT 06.09 – Z pláže „U chobotnice“ zpět směr Neos Marmaras – nákup, jídlo, po silnici východně do kopců směr vesnice Parthenonas. Odtud stále stejným směrem po písčité silnici stále do kopců. Noc na slušném místě někde uprostřed šířky výběžku.

ST 07.09 – Pokračování po písčité silnici až na rozcestí se silničními ukazateli (aleje vlašských ořešáků a mnoho, desítky, včelích úlů – různobarevných bedýnek na zemi). Z rozcestí vlevo a po asi 1 km zase vpravo. Trochu kufrování – napřed vlevo dolů, pak zpět a chvíli opačně, jižně, a až pak teprve dolů směr moře na druhé straně poloostrova do vesnice Vourvourou. Napřed obejít pláž a pokračovat do keřů po docela dobré písčité pěšině až na místo vhodné pro nocování – pojmenovali jsme to tam „U stromu“ – byla tam vhodná, stín i věšáky poskytující borovice.

ČT 08.09 – Celý den „U stromu“, koupání, potápění, odpočinek, nákup ve vesnici

PÁ 09.09 – Ráno směr vesnice, snídaně v sámošce, pak napřed po asfaltu až na místo, kde se vesnická silnice stýká s hlavní silnicí kolem ostrova – taverna, v ní pivo. Od místa, kde se ty dvě silnice spojily, asi 500 m po té hlavní a pak doleva písčitou vozovou do kopců zhruba severně – cesta se dost kroutí – až na nějakou vyvýšeninu s náznakem jakoby skalního města a se zbytkem nějakého kdysi snad meteorologického stožárku. Nádherné bonsajovité borovice a s nádherným výhledem na odkalovací jámy, do kterých se vyváží asi obsah jímek z kozích a ovčích stájí o kus dál. Odtud již jen dolů, kolem oněch kozo-ovčích příbytků až do vesnice Nikitis. Tam nákup (u Lidla) a k moři do kempu.

SO 10.09 – kemp, koupání, procházka k místnímu archeologockému místu se zbytky byzantské baziliky, nákup, gyros.

NE 11.09 – kemp + poslední koupání, kolem poledne na zastávku busu do města + poslední gyros (mají je tu senzační), bus směr ThessalonokiChalkidiki terminál, docela velký kus odtud (nutno se doptat) městský bus směr letiště, po půlnoci odlet.

 

 

Náhledy fotografií ze složky 2005

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář